Blog

Skru uret tilbage - fare for dyrevildt

Skru uret tilbage - fare for dyrevildt!

Vi nærmer os den tid på året, hvor vi stiller urene om til vintertid den 29. oktober. Hver gang vi går fra sommertid til normaltid, får vi en ekstra times søvn. Det er en lille ændring for mennesker, men det har betydelige konsekvenser for dyr. Når vi foretager dette skift, står dyrelivet over for uventede udfordringer, der kan resultere i ulykker og endda dødsfald.

Når mørket falder tidligere på, er flere dyr aktive i aftenmyldretiden, hvilket medfører en meget større risiko for kollision med køretøjer.

Her er nogle vigtige trin og forholdsregler, som bilister bør tage i disse situationer:

  1. Kør forsigtigt og vær opmærksom: Når urene skifter den 29. oktober, skal du være opmærksom på øget aktivitet fra dyrelivet, især i skumringen og ved daggry. Kør forsigtigt, undgå distraktioner som at skrive sms'er eller rode med radioen, og hold øje med vejkanterne for potentielle dyr.
  2. Advarselsskilte for vilde dyr: I mange områder, hvor der er mange vilde dyr, er der sat skilte op langs vejen for at advare bilisterne om mulige krydsninger med vilde dyr. Se dig omkring efter disse skilte, og sæt farten ned. Husk, at dyr også kan dukke op bagud uden skilte.
  3. Brug dit fjernlys: Hvis du kører uden for byen i områder, hvor det er tilladt at tænde for fjernlyset, så brug det. Sørg for at slukke dem, når du nærmer dig andre bilister i din vognbane eller modkørende trafik.
  4. Brems, men undvig ikke: Hvis et dyr krydser din vej, vil du måske instinktivt forsøge at undvige, men det kan være meget farligt, når du kører med høj hastighed, da det kan føre til tab af kontrol og potentielt resultere i en mere alvorlig ulykke. Brems i stedet hårdt op, og hold dig i din vognbane.
  5. Hold øje med mere end ét dyr: Vilde dyr bevæger sig ofte i grupper, så husk det, når du får øje på et dyr, for der kan være flere i nærheden. Sæt farten ned, og forbered dig på, at der kan dukke flere dyr op.
  6. Vær tålmodig og giv plads Når du møder et dyr på vejen, især større dyr som hjorte, så giv dem tid til at krydse vejen, større dyr som en hjort, så giv dem tid til at krydse vejen. Undgå at dytte eller forsøge at skynde på dem. Hvis du ser et dyr, og du tror, at det så dig, fordi det bevægede sig tilbage til busken eller skoven, kan det stadig vende tilbage og løbe ind foran dig, fordi det er uforudsigeligt.
  7. Indberet skadede dyr: Kontakt gratis Dyrenes vagtcentral på telefonnummer 1812, hvis du har set eller påkørt et dyr. De vil give dig instruktioner om, hvad du skal gøre i disse situationer.
  8. Vedligehold dit køretøj: Tjek dit køretøjs bremser, dæk og forlygter, så du har en meget større chance for at se vilde dyr og stoppe, før det er for sent.
  9. Placer en vildtfløjte på din bil - hastigheden får fløjten til at udsende en ultralyd - frekvensen ligger mellem 20-30 kHz, hvilket får vildtet til at søge tilbage i sikkerhed.
Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.