Blog

Udvendige spejle

De udvendige spejle er en del af bilen, mere præcist spejle, som er monteret på køretøjets sider, normalt på dørene og nogle gange på køretøjets forskærme. De tjener føreren til at overvåge, hvad der sker omkring køretøjet, bagved og på siderne.

Sidespejle er afgørende for sikker kørsel, da de hjælper føreren med at vurdere situationen ved vognbaneskift, vending, parkering og andre køretøjsmanøvrer.

Moderne biler er ofte udstyret med elektronisk eller automatisk justering af sidespejle, mens de i ældre biler justeres ved hjælp af et plastikhåndtag inde i bilen, der er direkte forbundet med spejlet.

Hvorfor er udvendige spejle vigtige?

Sidespejle er vigtige, fordi de giver føreren mulighed for at overvåge, hvad der sker bag og omkring køretøjet, hvilket er meget vigtigt for sikker kørsel.

  1. Omgivelserne: Sidespejle giver føreren udsyn til køretøjets omgivelser, herunder køretøjer, der nærmer sig fra venstre, højre og bagfra.

  2. Blind vinkel: Et køretøjs blinde vinkel, ofte blot kaldet "den blinde vinkel", er det område omkring køretøjet, der ikke er direkte synligt for føreren, hverken i bakspejlet eller i sidespejlene. Blinde vinkler findes normalt på begge sider af køretøjet og kan variere afhængigt af køretøjets design og størrelse.

De blinde vinkler er særligt problematiske ved vognbaneskift eller drejning, da andre køretøjer eller forhindringer kan være til stede i disse områder, men ikke synlige for føreren. Dette kan føre til trafikulykker eller ulykker, hvis føreren ikke kontrollerer sine blinde vinkler før manøvrering. Udvendige spejle hjælper chaufføren med at håndtere blinde vinkler og minimere risikoen. Det er ekstremt vigtigt at orientere sig ikke kun ved spejlene, men også ved at se over skulderen.

  1. Parkering: Korrekt placerede udvendige spejle gør det muligt for chaufføren at manøvrere lettere ved parkering, hvilket reducerer risikoen for skader på køretøjet eller andre forhindringer.

Tips til korrekt brug af sidespejle

Det vigtigste er at justere sidespejlene korrekt. Inden du begynder at køre, er det meget vigtigt at kontrollere, om sidespejlene er korrekt indstillet. Sidespejlene skal indstilles, så siden af køretøjet kan ses i inderste 1/5 del af spejlet, dvs. den del der er tættest på bilen og resten af spejlet skal vise vejen bagved og ved siden af bilen

Det er afgørende med jævne mellemrum at se i sidespejlene under kørslen, så føreren hele tiden er opmærksom på sine omgivelser.

Nyere biler er tit udstyret med sidespejle med indbygget ”Blind vinkel assistent”. Blind vinkel assistent er et lys i spejlet, der blinker eller lyser når der befinder sig en bil, cyklist eller lign. i den blinde vinkel.

Mere avanceret udstyr i visse biler, har kamera i sidespejlene og afspilles for føreren på instrumentbrættet.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.