بلاگ

Det hollandske greb

Der forventes at komme denne nye regel, som kaldes: "Det hollandske greb". Det går ud på at højne sikkerheden, for især cyklister og især i byområder, når chaufføren eller passagerer åbner bildøren når de skal ud af bilen. Det er en regel som Europa-Kommissionen har taget initiativ til at indføre i alle 27 EU-medlemslande.

Reglen vil betyde at chaufføren skal åbne sin dør med højre hånd. Grunden til dette er at kroppen drejes så det er nærlæggende at se sig over venstre skulder efter eventuelle cyklister eller knallertkører så døren ikke åbnes uden at der er frit. Reglen er lige nu en god vane med rødder i Holland og den blevet populær der. Den gode vane kan også udbygges ved når man har parkeret i højre side af vejen, at man så kommer fra forenden at bilen til sin førerside hvorved man let kan se om der kommer cyklister, i stedet for at man skal huske at dreje hovedet og kikke bagud.

Det er en rigtig god metode for kørelærere at lærer sine elever. Det kan sagtens også fortælles til alle der er med i bilen, for ved at åbne døren med den hånd/arm som er længst væk fra døren, drejes overkroppen og naturligt føres blikket til at se lidt bagud og derved få øje på cyklister eller fodgængere, hvis de er på vej bagfra. Dette kan reducere risikoen for dør-dør-ulykker, hvor en cyklist bliver ramt af en åbnet dør, hvilket desværre kan være farligt. Denne enkle handling kan bidrage til at skabe en mere sikker trafikoplevelse for alle trafikanter.

Reglen er et vigtigt skridt fremad i bestræbelserne på at gøre Europas veje sikrere for alle trafikanter. Den endelige beslutning træffes af Europa-Parlamentet efter valg d. 9. juni. Selvom din bil måske er udstyret med et intelligent assistentsystem som advarer om nogen i den blinde vinkel, så er denne vane stadig vigtig at få 'ind på rygraden', så gør man det alligevel og tænk hvis nu systemet fejlede så har man allerede den gode vane.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.