Blog

Hvad er eneulykker

En eneulykke er en ulykke hvor kun én fører er indvolveret. Det kan ske ved at føreren fokuserer på træet i svinget og derved styrer mod træet. Føreren skal fokusere på vejens skarpeste drejning, fx. ved venstres

En række faktorer påvirker valget af hastighed under kørsel, især i forhold til at minimere risikoen for eneulykker. Her er nogle af de vigtigste faktorer:

 1. Vejens omgivelser: Vejens karakteristika, såsom kurver, stigninger, fald, vejbelægningens tilstand og tilstedeværelsen af skarpe sving eller kryds, kan alle påvirke sikkerheden og kræve en justering af hastigheden.
 2. Udstyr og køretøjets tilstand: Bremser, dæk, affjedring og andre dele af køretøjet skal være i god stand for at reagere effektivt i nødsituationer. Samtidig kan brugen af sikkerhedsudstyr som sele, airbags og antispin-systemer også påvirke hastighedsvalget.
 3. Belæsning: Mængden og typen af last, der er placeret i eller på køretøjet, kan påvirke køretøjets stabilitet og evne til at stoppe sikkert.
 4. Vejrforhold: Regn, sne, tåge og is kan alle reducere vejgrebet og øge bremselængden, hvilket kræver en lavere hastighed for at opretholde sikkerheden.
 5. Førerens tilstand: Førerens mentale og fysiske tilstand, herunder træthed, distraktion, rusmidler eller medicinering, kan påvirke deres reaktionstid og evne til at håndtere uventede situationer.
 6. Andre trafikanter: Tilstedeværelsen af andre køretøjer, fodgængere eller cyklister på vejen kræver en øget opmærksomhed og hensynsfuld kørsel, hvilket kan betyde en lavere hastighed. Alt i alt er det vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og justere kørehastigheden derefter for at minimere risikoen for eneulykker og sikre en sikker kørselsoplevelse.

Andre omstændigheder ved eneulykker, der kan påvirke valget af hastighed:

 1. Fejlbedømmelse af egen hastighed: Bilister kan fejlbedømme, hvor hurtigt de kører i forhold til vejens forhold og deres egen evne til at reagere, hvilket kan føre til tab af kontrol over køretøjet.
 2. Fejlbedømmelse af vejsvings skarphed: Uerfarne eller distraherede bilister kan have svært ved at vurdere svingets skarphed korrekt, hvilket kan resultere i tab af kontrol og eneulykker.
 3. Fejlbedømmelse af vejgrebet: Mangel på opmærksomhed på vejbetingelser som glat eller fedtet føre, især i sving, kan føre til tab af kontrol over køretøjet og eneulykker.
 4. Dækrelaterede problemer: Forkert dæktryk, slidt dækmønster eller forkert belæsning kan påvirke køretøjets stabilitet og greb på vejen, hvilket øger risikoen for eneulykker.
 5. Træthed og påvirkning: Træthed, spiritus- eller narkopåvirkning kan nedsætte en førers reaktionsevne og evne til at opretholde kontrol over køretøjet, hvilket øger risikoen for eneulykker.
 6. Kraftig drejning med rattet: Ved kørsel med højere hastigheder kan kraftig drejning med rattet resultere i tab af kontrol over køretøjet, især i sving.
 7. Uopmærksomhed: Manglende opmærksomhed på vejen og omgivelserne, herunder distraherende aktiviteter som mobiltelefonbrug, kan føre til uventede situationer og eneulykker. Disse faktorer bør altid overvejes, når man vælger en passende hastighed for at minimere risikoen for eneulykker og sikre en sikker kørselsoplevelse.

Andre omstændigheder ved ulykker:

 1. Der sker flere eneulykker på lige strækninger end i vejsving. Der sker en del eneulykker, hvor bilisten kommer for langt til højre eller venstre på kørebanen (eventuelt ud i rabatten) og for brat forsøger at dreje tilbage, hvorved man mister herredømmet.

 2. Unge bilister kommer ud for særligt mange eneulykker, hvor bilisten uden at have nogen modpart at tage hensyn til pludselig mister herredømmet over bilen og kører ud over vejkanten eller mod en forhindring.

 3. Eneulykkerne hænger først og fremmest sammen med for høj hastighed efter forholdene (eventuelt i forbindelse med spirituspåvirkning) eller uopmærksomhed.

 4. I vejsving sker der flest eneulykker ved kørsel ud over vejkanten i svingets yderside (den mindst krumme vejkant).

 5. Der sker flere eneulykker på smalle veje end på brede veje.

risikoforhold ved valg af hastighed:

 1. Fejlbedømmelse af egen hastighed.

 2. Fejlbedømmelse af vejsvings skarphed.

 3. Fejlbedømmelse af vejgrebet, især i vejsving og i glat eller fedtet føre.

 4. Forkert dæktryk, slidt dækmønster eller forkert belæsning.

 5. Træthed samt spiritus- eller narkopåvirkning.

 6. Kraftig drejning med rattet, især ved kørsel med højere hastigheder.

 7. Uopmærksomhed.

bedømme følgende faremuligheder ved valg af hastighed og reagere hensigtsmæssigt over for dem:

 1. Vejsving eller bakker, der nedsætter oversigten og skjuler eventuelle hindringer (langsomme køretøjer eller cyklister og fodgængere i vejsiden).

 2. Skarpe vejsving, der kræver særlig godt vejgreb.

 3. Jernbaneoverkørsel forude med dårlig oversigt.

 4. Kørebanebelægning med ringe friktion og dermed nedsat vejgreb (grusvej, brosten).

 5. Hastighedsdæmpende bump.

 6. Hindringer forude i egen vognbane (parkerede køretøjer, forankørende, krydsende fodgængere).

 7. Vejrforhold, der nedsætter udsynet (blænding fra solen, nedbør, tåge) eller nedsætter vejgrebet (glat eller fedtet føre).

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.