E posedoni makinën?

Jeni pronari i makinës dhe e lini 17-vjeçarin tuaj të vozisë i pashoqëruar? A jeni të vetëdijshëm se sigurimi juaj nuk mbulon aq sa mund të mendoni? Nëse makina drejtohet nga një 17-vjeçar me patentë shofer, por pa shoqërues, është e barabartë me dhënien me hua të makinës një personi pa leje drejtimi. Do të jetë shumë e shtrenjtë nëse sigurimi nuk mbulon dëmet për të cilat shoferi shpallet fajtor.

Shoqëruesi duhet të jetë gjithmonë pasagjeri pranë shoferit 17-vjeçar dhe shoqëruesi duhet të plotësojë kërkesat e mëposhtme:

  • të jetë mbi 30 vjeç
  • kanë pasur një leje drejtimi B për 10 vitet e fundit të lëshuar në Danimarkë
  • leja juaj e drejtimit nuk duhet të jetë hequr me kusht ose pa kushte në 10 vitet e fundit
  • duhet të keni gjithmonë me vete patentën e shoferit kur vozitni
  • patenta juaj e shoferit duhet të jetë e vlefshme
  • të jetë në gjendje të marrë ligjërisht drejtimin e drejtimit
  • jepni këshilla dhe drejtoni 17-vjeçaren gjatë drejtimit të makinës
  • ju duhet të uleni në sediljen e pasagjerit
  • duhet të shoqëroni çdo 17-vjeçar me patentë shofer

Është 17-vjeçari ai që është përgjegjës dhe duhet të jetë në gjendje të dëshmojë se ju, si shoqërues, jeni të informuar për kërkesat e vendosura ndaj jush si shoqërues. Ekziston një formular shoqërues që mund ta plotësoni së bashku përpara se të vozitni. Dokumenti mund të ruhet dhe përdoret në të ardhmen, por sigurisht që duhet të ketë një dokument të plotësuar për çdo shoqërues dhe shofer 17-vjeçar. Formulari i shoqëruesit mund të gjendet në faqen e internetit të Agjencisë Suedeze të Transportit: KK 051 - Formulari i shoqëruesit - 17-vjeçarë

Mos harroni se patenta e drejtimit është e vlefshme vetëm në Danimarkë derisa shoferi të mbushë 18 vjeç.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.