Blog

Må 17 årige køre 45 knallert?

17-årige må køre almindelig personbil og varevogn op til 3500 kg tilladte totalvægt i selskab med en ledsager. Uden ledsager må 17-årige køre kun traktor og lille kanllert (knallert 30 km/t) men ikke 45 knallert.

Kravene til dig som ledsager til den 17-årige nye bilist er:

Du skal underskrive og medbringe den underskrevne blanket under kørslen. Du skal minimum være fyldt 30 år. Dit kørekort skal have kategori B udstedt i Danmark i de seneste 10 år, uden at det har været frakendt - hverken betinget eller ubetinget. Du skal selv lovligt kunne køre bilen og du ikke have indtaget ulovlige stoffer, være for træt eller syg til at kunne køre bilen forsvarligt. Du må selvfølgelig heller ikke have en promille over 0,5. Du skal medbringe dit eget kørekort. Du skal sidde foran på passagersædet. Du skal som ledsager råde den 17-årige under kørslen. Bagefter kan i også tale om hvad gik godt og hvad kan gøres bedre.

Under kørslen er det lovligt for dig at tale i håndholdt mobil, men du skal følge med og have dit fokus på kørslen og trafikken så du kan vejlede. Det er den 17-årige som har ansvaret som fører af bilen. Du må ikke gribe ind i kørslen ved at hive i rattet eller lign. Fortæl hvis fx. farten er for høj, at han/hun skal sætte farten ned. Du må selvfølgelig ikke opfordrer den 17-årige til at køre ulovligt, og det ville du kunne straffes for som medvirkende til.

Ledsagerblanketten kan du finde her på prove.dk på vores forside under menuen ‘Hjælp og tjenester’ vælg ‘Dokumenter’.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.