Blog

Opfattelses og reaktionsevnens begrænsning

Selvom alle detaljerne i en færdselssituation afbildes i øjet (eller påvirker et andet sanseorgan), vil kun en lille del blive bevidst opfattet alt afhængigt af, hvad du fokuserer på. Du kan normalt opfatte og reagere på 2-3 detaljer, faretegn eller signaler pr. sekund, og hastigheden skal afpasses efter den begrænsede opfattelses og reaktionsevne. Du skal helst undgå at fastholde blikket på ét bestemt punkt for længe, da dit fokuspunkt bliver for begrænset.

Forbedring af opfattelses og reaktionsevnen

Ting eller begivenheder, der er usædvanlige eller interessante, tiltrækker din opmærksomhed, hvorved du nemt kan overse mere vigtige detaljer. Derfor skal du, når du kører, altid være klar til at reagere. Det handler ikke kun om hastighed, men også om din opmærksomhed og styring af bilen. Du skal skærpe interessen for de enkeltheder, faretegn og signaler, der har betydning for sikkerheden, og som vil hjælpe dig l at forudse, hvad der kan ske det næste øjeblik. En færdselssikker holdning og adfærd udvikles bedst ved viden om egne begrænsninger og en sund skepsis over for pålideligheden af det, man umiddelbart opfatter i færdslen. En færdselssikker holdning og adfærd styrkes ved, at man som modvægt mod egne begrænsninger tilegner sig en køremåde, der giver rigelig sikkerhedsmargin under de forskellige manøvrer.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.