Blog

A mund të ngasin një motoçikletë 45-vjeçare 17-vjeçarët?

17-vjeçarët mund të drejtojnë makina të zakonshme pasagjerësh dhe furgona deri në 3500 kg peshë totale të lejueshme në shoqërinë e një personi shoqërues. Pa një shoqërues, 17-vjeçarët mund të ngasin vetëm një traktor dhe një motoçikletë të vogël (çiklomotor 30 km/h), por jo një motoçikletë 45.

Kërkesat për ju si shoqërues për shoferin e ri 17-vjeçar janë:

Ju duhet të nënshkruani dhe të sillni formularin e nënshkruar me vete gjatë vozitjes. Duhet të jeni të paktën 30 vjeç. Leja juaj e drejtimit duhet të ketë kategorinë B të lëshuar në Danimarkë në 10 vitet e fundit, pa u hequr - me kusht ose pa kushte. Ju duhet të jeni në gjendje ta drejtoni vetë makinën ligjërisht dhe nuk duhet të keni konsumuar droga të paligjshme, të jeni shumë të lodhur ose të sëmurë për të qenë në gjendje ta drejtoni makinën në mënyrë të sigurt. Sigurisht, nuk duhet të keni as nivel të alkoolit në gjak mbi 0.5. Duhet të keni me vete patentën e shoferit. Ju duhet të uleni në sediljen e pasagjerit. Si shoqërues, duhet ta këshilloni 17-vjeçaren gjatë drejtimit të automjetit. Më pas mund të flisni edhe për atë që shkoi mirë dhe çfarë mund të bëhet më mirë.

Gjatë drejtimit të automjetit, është e ligjshme që ju të flisni me një celular të dorës, por duhet të ndiqni dhe të fokusoheni në drejtimin dhe trafikun, në mënyrë që të mund të drejtoni. Është 17-vjeçari ai që është përgjegjës si drejtuesi i makinës. Nuk duhet të ndërhyni në drejtimin e automjetit duke e tërhequr timonin ose të ngjashme. Trego nëse p.sh. shpejtësia është shumë e lartë që ai/ajo të ngadalësojë. Sigurisht, nuk duhet ta inkurajoni 17-vjeçarin të drejtojë makinën në mënyrë të paligjshme dhe për këtë mund të ndëshkoheni si aksesor.

Ju mund ta gjeni formularin shoqërues këtu në prove.dk në faqen tonë të parë nën menunë "Ndihmë dhe shërbime" zgjidhni "Dokumentet".

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.