Blog

Rregullat e reja të shpejtësisë për testin e drejtimit të automjetit.

Sipas rregullave të reja që nga 1 prilli 2022, ekzaminuesi i provës duhet të gjykojë testin e drejtimit të makinës si të dështuar nëse vozitni më shumë se 30% më shpejt se kufiri i shpejtësisë ose nëse drejtoni më shumë se 30% më ngadalë se shpejtësia e kufizuar kur kushtet lejojnë duke ndjekur kufirin e shpejtësisë. Kjo do të thotë, nëse vozitni 66 km/h ose 34 km/h në një zonë më të dendur të ndërtuar (50 km/h), testi do të gjykohet si i pa kaluar. Ju nuk duhet të pengoni drejtimin normal të drejtuesve të tjerë duke vozitur me shpejtësi tepër të ulët ose duke frenuar papritmas pa arsye të arsyeshme.

Ligji i trafikut thotë:

Shpejtësia

Rregulla të përgjithshme

Seksioni 41. Shpejtësia e një mjeti duhet të përshtatet në çdo kohë ndaj kushteve duke pasur parasysh veçanërisht sigurinë e të tjerëve. Duke vepruar kështu, shoferi duhet të marrë parasysh rrugën, kushtet e motit dhe të dukshmërisë, gjendjen dhe ngarkesën e mjetit si dhe kushtet e trafikut. Shpejtësia nuk duhet të jetë kurrë më e madhe se shoferi që mban kontrollin e plotë të mjetit. Duhet të jetë e mundur të ndalet në seksionin e karrexhatës përballë mjetit që ka pamje nga drejtuesi dhe përpara çdo pengese që mund të pritet. Kur errësohet nga drita kryesore (rreza e gjatë) në drita e ulët (rreza e ulët), shpejtësia para errësimit duhet të përshtatet me kushtet e reja të dukshmërisë.

PC. 2. Drejtuesit e mjeteve duhet të mbajnë një shpejtësi të ulët të përshtatshme për kushtet:

1) në një zonë më të dendur të ndërtuar,

2) kur dukshmëria zvogëlohet për shkak të dritës ose kushteve të motit,

3) në kryqëzimet rrugore dhe kthesat e rrugëve,

4) përballë vendkalimit të këmbësorëve,

5) përballë majave të kodrave ose në vende të tjera ku pamja e përgjithshme është e kufizuar,

6) nëse ekziston rreziku i shkëlqimit,

7) kur takoni një automjet tjetër në një rrugë të ngushtë,

8) në rrugë të lagështa, të rrëshqitshme ose me yndyrë,

9) kur mjeti i afrohet autobusit ose mjetit hekurudhor të lehtë që ndalon për të marrë ose lëshuar pasagjerë;

10) kur mjeti u afrohet fëmijëve në rrugë ose në rrugë,

11) kur mjeti u afrohet kuajve ose bagëtive në rrugë,

12) ku punohet në rrugë dhe

13) kaloi vendin e aksidentit në rrugë.

PC. 3. Drejtuesit e mjeteve nuk duhet të pengojnë drejtimin normal të drejtuesve të tjerë duke vozitur me shpejtësi tepër të ulët ose duke frenuar papritur pa arsye të arsyeshme.

PC. 4. Në trafik të keq, drejtuesi i mjetit duhet të rregullojë shpejtësinë në mënyrë që, sa më shumë të jetë e mundur, të mos spërkaten të tjerët.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.