Blog

Aquaplaning

Vidste du, at bilens dækkontaktfelt generelt er mindre end størrelsen på din hånd?

Akvaplaning/hydroplaning/dækslip er en farlig forekomst af et lag vand under dækkets slidbane, når dækket mister direkte kontakt med asfaltoverfladen, og køretøjet begynder at glide ukontrolleret, hvilket fører til tab af kontrol over køretøjet. Dette sker under kraftig regn, eller når du kører gennem en vandpyt. Dækmønstret er designet til at smide vand ud og få trækkraft på vejen.

Når du kommer ind i en vandpyt med høj fart på den ene side af din bil, lad os sige det højre hjulpar for eksempel, det kan få dit rat til at dreje til højre og hvis du ikke er forberedt på det, kan du miste kontrollen, hold fast i dit rat og vær forberedt på det.

Her er nogle nyttige tips til at hjælpe dig med at undgå akvaplaning så meget som muligt:

  • Vi anbefaler, at du bruger dæk med gode slidbane mønster og tjekker dit dæktryk mindst en gang om måneden, både for højt og for lavt dæktryk giver dårlig kontakt mellem dæk og vej, hvorved vejgrebet forringes, og bilens køreegenskaber kan ændre sig væsentligt.
  • Reducer din hastighed for at øge chancerne for at holde kontakten med dækket og vejen. Brems og accelerér blidt, så du bevarer kontrollen over køretøjet, skarpe og hurtige manøvrer kan få dig til at miste kontrollen. Køb nye dæk, som vil hjælpe med at kaste mere vand ud gennem mønstrerne. Et slidt dækmønster formindsker vejgrebet under våde forhold. Forkert valg af dæktype kan have stor indflydelse på vejgrebet.
  • Skift om muligt vognbane, hvis du ser en stor vandpyt, og vend tilbage til din vognbane, når du er færdig med at passere forhindringen.

Husk, at du aldrig helt kan reducere risikoen for akvaplaning, men at kombinere disse tips kan gøre dine chancer for at befinde dig i en farlig situation meget mindre. Se mere om køreregler og vejledninger på prove.dk og gør dig klar til din teoriprøve.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.