Blog

Hvornår er det lygtetændingstid?

Lygtetændingstid er tiden fra solnedgang til solopgang eller i øvrigt, når anvendelse af køretøjets lygter på grund af mørke, tåge, dis, regn eller lignende dårlige sigt- eller lysforhold er påkrævet enten for at gøre køretøjet synligt for andre trafikanter eller for at give føreren tilstrækkelig synsvidde.

»Nedsat sigtbarhed« betyder alle forhold, hvorunder sigtbarheden er nedsat af tåge, tykning, snefald, svære regnbyger, sandstorme eller andre lignende årsager.

Når sigtbarheden er mindre end 100 meter er det tæt tåge. Der er ca 100 meter mellem markeringspælene i vejsiden. Hvis du ikke kan se 100 meter frem, er det tid til at tænde for tågelygterne. Eller hvis du har svært ved at se bilen foran dig, så har andre bagved dig nok ligeså svært ved at se din bil, derfor kan du tænde din tågebaglygte.

Det er lovpligtig at have mindst én tågebaglygte som lyser rødt. Det er tilladt at have to tågebaglygter.

Tågeforlygter findes ikke på alle biler, men de er gode at bruge i tæt tåge fordi deres lys lyser ned under tågen og dit lys bliver mindre reflekteret af tågen og giver dig bedre fremsyn end almindelig nærlys. Brug ikke fjernlyslygter i tæt tåge.

Husk at slukke for tågelygterne igen, når sigtbarheden er bedre, tågelygter er meget skarpe og ret blændende.

Hvis du ikke ved hvordan du tænder og slukker for tågelygterne, så parker din bil et sted hvor lyset ikke generer andre trafikanter, og få tjek på hvor du tænder og slukker de forskellige lygter. Stig ud af bilen og se hvad der sker, for når du har brug for dem skal du vide med det samme, hvordan du tænder og slukkker for tågelygterne.

Det er dit ansvar at bruge tågelygterne og bruge dem rigtigt. Forkert brug kan give bøde og i værste fald føre til en ulykke. Det handler om at kunne se og blive set af andre trafikanter. Sæt farten ned hvis der er dårlig sigtbarhed og tilpas altid hastigheden til forholdene.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.