Blog

Miljøzoner i byerne for dieselpersonbiler pr. 1/10-23

For at få sikre bedre luft i byerne hvor mange mennesker bor, blev der i 2022 besluttet at skærpe kravene om partikelfilter til også at omfatte dieselpersonbiler. Kontrollen i miljøzonerne er baseret på automatisk aflæsning af nummerplader sammenholdt med oplysninger fra Køretøjsregisteret (DMR). Politiet kan også føre kontrol med miljøzonerne.

Miljøzonekravene i de større byer omfatter ældre dieselkøretøjer. Køretøjerne kan anvendes i miljøzonerne, hvis der eftermonteres et partikelfilter. Kravene gælder både danske og udenlandske dieselbiler.

Miljøzonerne er etableret i København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg. Der er skiltet med Miljøzone ved start af disse miljøzoner og ophørstavler ved afslutningen af miljøzonerne. Kontrollen udføres også inde i miljøzonerne af både faste opsatte overvågningskameraer og mobile kontrolenheder i form af biler med påsatte kameraer med nummerpladegenkendelsesteknologi.

Det er dit eget ansvar at undersøge, om dit køretøj overholder miljøzonekravene. Hvis et køretøj ikke lever op til reglerne i miljøzonerne og bliver set ved et kontrolpunkt, udsteder Miljøstyrelsen et administrativt bødeforelæg.

En bøde for en personbil er 1.500,-kr. Eller hvis man kører en måned til og fra arbejde mandag til fredag i miljøzonen med en ældre bil der ikke opfylder kravene, så vil det kunne koste 33.000kr. Der er ingen "mængderabat". Det er ejeren af bilen som modtager den administrative bøde. Har en anden end ejer ført køretøjet er det muligt for føreren at betale bøden.

Det er også muligt at benytte de såkaldte transitruter i miljøzonerne, hvis et køretøj ikke opfylder miljøzonekravene:

I København kan der gennem en særlig transitrute køres til og fra Nordhavnen, herunder til færgeterminalen for Oslobåden. Ruten går fra Københavns kommunegrænse via Lyngbyvej til Nordhavnsvej og rammer Kalkbrænderihavnsgade.

I Aarhus er det muligt at følge ring 1 fra krydset Randersvej/Nordre Ringvej via Nørrebrogade mod den gamle færgeterminal for Molslinjen på Aarhus Ø. Bemærk at denne transitrute nedlægges fra den 1. marts 2024.

I Aalborg er Vesterbro og Strandvejen fra vestbyen til Limfjordsbroen transitruter. Transitruten er udpeget for at sikre mulighed for gennemkørsel via Limfjordsbroen, hvis der er spærret gennem Limfjordstunnelen. Særtransporter, der ikke må køre gennem Limfjordstunnelen, kan også anvende transitruten.

Ingen motorveje er beliggende i miljøzonerne, vær opmærksom på nogle afkørsler kan grænse op til en miljøzone.

Det er tilladt for veteranbiler at køre i miljøzonen. Det er også muligt at søge tilskud til at få påsat et partikelfilter. Man kan også søge om dispensation for en kortere periode. Du kan tjekke om din bil er miljøgodkendt ved at indtaste din nummerplade på https://miljoezoner.dk/regler-og-koretojer/regler-for-personbiler/

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.