Blog

Motorvejshypnose

Har du prøvet at tænke efter en længere køretur: "Hvad skete der egentlig undervejs hertil?" Så har du måske kørt turen eller i hvertfald noget af turen på 'motorvejshypnose'. Det er ikke nødvendigvis noget der kun forekommer på lange motorvejskørsler, det kan ske på alle veje, både lange og korte ture. Det kan især også opleves på ture du gentager tit. Det føles som tidsfornemmelsen er væk.

Motorvejshypnose opstår, når føreren 'zoner ud', mens han kører et motorkøretøj, og ofte kører en betydelig afstand uden at kunne huske, at han har gjort det. Det er ikke det samme som udmattet kørsel, da en person godt kan køre automatisk på en sikker måde. Det er lidt som at køre i trance og det opstår gerne ved monotome omgivelser som fx på motorveje og tider ved aften- og nattekørsel, fordi der er ikke sker så meget i trafikken.

I motorvejshypnose oplever du at du kører på 'autopilot', men det gør du ikke hvis du er for træt når du kører. I motorvejshypnose kan det underbevidste sind tage over, men ved kørsel med træthed er det en usandsynlig ting. Derfor er kørsel når du er træt farligere end motorvejshypnose.

Ved kørsel når du er træt, kan din reaktionstid på en ændring i scenariet være meget længere end i motorvejshypnose. Du er mindre opmærksom på de potentielle farer i en træt kørselstilstand. Den trancelignende tilstand i motorvejshypnose skyldes hovedsageligt monotoni, men i tilfælde af at være for træt skyldes det normalt tab af bevidsthed.

At køre og være for træt skal undgås for enhver pris. Det kan føre til en katastrofe. Undgå at køre bil, hvis du føler dig døsig eller for træt. Du kan måle symptomer på træt kørsel, før du sætter dig på førersædet, men motorvejshypnose finder sted, når du kører.

Det er visse ting man kan gøre for at undgå denne tilstand af 'motorvejshypnose'. Selvfølge skal du ikke være for træt til at køre. Men når du kører, skal du være bevidst ved at være aktiv, opmærksom og vågen.

-Kik tit i spejlene. -Kik rundt på omgivelserne -Kik på lamperne, benzinmåler - hold dine øjne aktive. Undgå at stirre i lange perioder. -Sørg for at temperaturen i bilen ikke er for høj, så du ikke bliver døsig.

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.