Opmærksomhed og uopmærksomhed i trafikken og hvordan man kan forbedre trafiksikkerhed.
Blog

Opmærksomhed og uopmærksomhed i trafikken

Opmærksomhed / uopmærksomhed i trafikken

Uopmærksomhed er en medvirkende årsag i ca. en tredjedel af ulykkerne. Der foretages distraherende handlinger i ca. en tredjedel af den bag rattet. Ca. to tredjedele af årsagerne l uopmærksomhed findes inde i bilen. Det er oftest forhold, som bilisten selv har ind ydelse på.

Mangelfuld opmærksomhed, fejlopfattelse og fejlbedømmelse spiller en væsentlig rolle ved de fleste færdselsuheld. En færdselssikker holdning og adfærd ud- vikles bedst ved viden om egne begrænsninger og en sund skepsis over for pålideligheden af det, man umiddelbart opfatter i færdslen. En færdselssikker holdning og adfærd styrkes ved, at man som modvægt mod egne begrænsninger tilegner sig en køremåde, der giver rigelig sikkerhedsmargin under de forskellige manøvrer.

Distraktion forekommer, når føreren foretager sig noget, der tager opmærksomhed væk fra kørslen.

Typiske dagligdags aktiviteter som fx at finde ting i handskerummet, læse kort, spise og drikke eller tale med en passager afleder førerens opmærksomhed fra trafikken. Andre distraherende elementer er fx mul medie-an- læg (radio/cd/dvd), gps og smartphones. Det er ikke tilstedeværelsen af disse, der er problemet, men derimod førerens betjening af dem under kørslen.

Udstyret bør betjenes af en pas- sager eller når bilen holder stille. Andre passagerer, særligt støjende børn, men også dyr, kan virke distraherende.

Uligevægtig sinds tilstand på grund af stærk ophidselse, sorg, bekymring eller lignende af- leder opmærksomheden væsentligt. Man skal l stadighed være opmærksom på trafikken foran, l siderne og bagude samt tillige være forudseende, så man er opmærksom på, hvordan trafikken vil udvikle sig nogle sekunder frem i den. Man skal undlade at beskæftige sig med ting og foretage unødige handlinger, der kan bortlede opmærksomheden fra trafikken. (Uddrag fra teoribogen Prove.dk 2017)

Vi bruger cookies til indsamling af statistik og til trafikmåling. Vi bruger informationen til forbedring af hjemmesiden. Ved at klikke videre, accepterer du brugen af cookies.